AINUL MARDIAH STORY'S
About Links Entries Credit
Persahabatan dan Cinta
Friday, 21 March 2014 | 1:30 pm | 0 comments
Assalamualaikum,salam jumaat.Alhamdulillah UP 1 dah selesai minggu lepas,minggu ni cuti seminggu.cuti pun tak berapa nak cuti fikirkan homework yg bertimbun.kepada SPM candidates 2013 tahniah kepada yang dapat keputusan cemerlang.harini tiba-2 terfikir nak create entry sebelum tunggu abah dgn Aiman balik solat jumaat then nak keluar sambil-2 tu duduk dulu depan lap n main taip-2 sikit.

"SAHABAT"
semua orang didunia ada sahabat,mustahil kita tidak ada sahabat even seorg,apa makna sahabat?sahabat ialah org yg paling dekat dihati kita.Tanpa mereka siapa jugalah kita.

PANTASNYA DETIK BERLALU,DALAM DIAM KITA MULA BERKENALAN DENGAN RASA "CINTA".SYAHDUNYA RASA WALAU HANYA DENGAN MENYEBUTNYA SAHAJA.ITULAH CINTA! PERNAHKAH BERCINTA?BERDUSTALAH SEKIRANYA TIDAK MERASAI CINTA.LAHIRNYA KITA KE DUNIA JUGA PASTI DENGAN CINTA KEDUA IBU BAPA.NAMUN SEMESTINYA CINTA KITA YANG AGUNG HANYA UNTUK SANG "PENCIPTA" ITU PASTI.

lihatlah di sekeliling kita,siapa insan yg berjaya mencuit hati kita?adakah dia yg dianggap SAHABAT?seringkali kita dengari sejak dulu hingga kini akan sebuah ungkapan "lelaki dan perempuan tidak boleh berkawan rapat,kerana nanti akan timbul perasaan cinta" betulkah ungkapan itu?tepuk dada tnyalah hati,kerana hati tidak pernah berbohong.

hidup ini biarlah kita bersahabat dgn ramai orang,ia akan membuka mata kita mengenai erti hidup dan cinta.hal yg elok dan baik kita ambil,manakala yg  buruk itu jauhkan dari pandangan mata.walaupun tidak semestinya timbul rasa cinta antara sahabat lelaki dan perempuan,ia bukan mustahil untuk seseorang itu jatuh cinta dgn sahabat baiknya.di luar sana pasti berlaku,usahlah kita menidakkannya.

bukan semua orang boleh menerima cinta daripada sahabat sendiri.ada yang menganggap sahabat hanya kekal sahabat sampai mati,tidak akan timbul perasaan cinta sampai bila-bila.untuk mengubah perasaan itu daripada kawan kepada cinta,adakalanya terlalu sukar.namun rasa hati itu seringkali teruji.apabila cinta ditolak oleh sahabat,hubungan yg rapat sebelum ini mulai dingin lalu semakin terasa hambar.sejak itulah,tiada lagi cerita yg dikongsi,tiada lagi senyum dan tawanya,satu persatu hilang dalam perhbungan dan persahabatan yang sekian lama terjalin.
       
                                                                                                         
                                                                                                  Teks & susunan: Nor Shahima Shahidan

CIRI SAHABAT YANG BAIK


Pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah SAW) kepada anaknya,“Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut.”

Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan  jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya) .

Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukkan dirimu ia suka menutupinya.

Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Pilihlah sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.
Sesuatu baharu ada kalanya menyakitkan dan menggembirakan
Friday, 14 February 2014 | 12:51 am | 0 comments
Assalamualaikum dear reader :') lama dah dekat sebulan lebih tak update new entry..harini balik dari ostel rindu sngt-2 nak luah hati dekat blog ni..mcm-2 jadiiiiii,rasanya banyak yg sedih daripada yg gembira.Straight to the point nak cerita mcm mna boleh duduk ostel niha.at first 27 Januari daftar di SMT Alor Setar yg dikeali sebagai ASTECH.al maklumlah budak sec in take so masuk lewat sikit dari orang lain first intake yg masuk 20 hb.hari pendaftaran bila PK HEM ckp balik sebulan sekali maa dah pandang anaknya yg ciut miut ini mcm xmaw bagi duduk asrama ja caranya,maybe sbb anaknya ni bermasalah kesihatan sikit..alalalala *mak mana xsyg n rindu anak kan bila berjauhan? :') minggu first kat ostel 3 hari 2 mlm ja kalau xsilap then balik cuti raya cina..lega rasa bila weekend kat rumah even 4 hari ja.nikmat ouh nikmat dapat jumpa parents..

for sec week nak balik ostel maa siap bgtw time bila n bila kena call maa dgn abah,pagi break time call maa,ptg call maa n last mlm lepas prep call abah..wuhuuuu,kalau xdpt call menangis aku niha rinduuuuuuuuu.. *anak mana tak rindu maa kan?kalau aku ckp kat public fon tu harap org belakang tak kutuk lahkan sbb before letak fon wajib ucap "rindu+sayang maa abah" *org nak ckp apa ckp la xkesah,asalkan semuanya terluah kat parents n itu buat aku lagi semangat untuk bertahan kat ostel berjauhan dgn parents.ingt senang apa nak tinggal parents?rindu tahap mencecah langit pun ada apatah lagi time sunyi sepi waktu maghrib n subuh..berlinang air mata kenangkan parents and someone ***** ***** :') Alhamdulillah senior ASTECH semuanya okay-2+baik-2 jadi xdalah stress sngt kat ostel tu.best duduk satu dorm dgn senior even aku dgn  amani ja form 4 student.

kat sana cuba untuk kuat dan lupakan segala yg bermain difikiran and fikir "nak belajar,nak belajar" kena kuat jugak menahan segala kerindu dan kesedihan yg sering melanda everyday and everytime.ada sukanya duduk ostel sbb ramai-2 dgn fathin+amani n senior yg lain,tapi entah kenapa setiap saat fikirkan someone and ingin nak sngt ckp dgn dia selalu,jmpa dia selalu,belajar sama-2 mcm dulu..semuanya dah berubah..hanya tuhan yg tahu betapa sebaknya hati bila kenangkan semua ni..hanya mampu ptg-2 menangis dekat amani dgn fathin bgtw yg aku terlampau rindu sngt dgn dia..mlm-2 peluk bear takkan lepas,kalau lepas mesti tersedar and cari bear cepat-2.dahla rindu parents,tambah pulak lagi dgn rindu dia,lagi betambah sedih lah setiap hari aku.

bila jadi mcm ni baru aku sedar betapa aku sayang sangat dekat parents and dia sampai berenggang sikit pun dah terasa hati n down semua tu..time ada depan mata tak argai,time jarang di depan mata n jarang disisi baru terasa sunyi and menagis inginkan semuanya terjadi mcm dulu.btw,aku bersyukur dgn apa yg Allah takdirkan,mungkin ada hikmah atas semua ni.apapun tanam azam nak berjaya sama-2 dgn dia n kawan-2 yg lain.
*even dok ASTECH,PT tetap dihati <3

HATI DAN FIKIRAN AINUL MARDIAH YG MULA PADA 15 FEBRUARI 2013 SAMPAI BILA-2 INSYALLAH DGN IZIN ALLAH TAKKAN BERUBAH KALAU TAK DA HALANGAN :')

#ORG YANG SAYANGKAN KITA AKAN SELALU IRINGI KITA DALAM DOA PADA SETIAP KALI SOLATNYA :')


Older Post